Najave i događanja

Predstavljen projekt "Uz zdrav životni stil raSTEMo"

Projekt  „Uz zdrav životni stil raSTEMo“ predstavljen je u utorak 22. studenog na konferenciji za medije održanoj na Medicinskom fakultetu.

Projekt u suradnji s visokoobrazovnim institucijama, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te Medicinskim fakultetom u Splitu provodi Institut perspektiva ekonomije Mediterana, u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je ojačati kapacitete udruge IPEMED za aktivno uključivanje mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini te uključivanje krajnjih korisnika u aktivnosti popularizacije STEM-a kao i usvajanje znanja za daljnji profesionalni razvoj u STEM području te uspostava trajnog postava na MEFST-u i FESB-u.

Akronim STEM označava grupu akademskih disciplina prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics).

Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u kolovozu 2022., a završetak predviđen u kolovozu 2024., iznosi 2.422.016,37 HRK (100% bespovratnih sredstava), od čega je iznos od 2.058.713,91 HRK iz Europskog socijalnog fonda, te iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna.

Na području čitave Splitsko-dalmatinske županije zabilježen je smanjen interes mladih za upis u STEM nastavne programe. Mi smo projektom osmislili aktivnosti kojima želimo privući pozornost osnovnoškolaca i srednjoškolaca te ih zainteresirati za studiranje ovih studija koji su trajno deficitarni. Tako će se odvijati pozivne radionice u osnovnim i srednjim školama na području Splita i dijelom Brača (Supetra i Bola). Nakon što se projektne aktivnosti predstave učenici će biti pozvani na jednodnevna i višednevna događanja gdje će im se konkretno predstaviti 3D tehnologije u medicini i medicinska senzorika u nekom širem smislu. Svaki modul tih radionica će imati svoju temu na način da se djeca zainteresiraju za znanost na drugačiji način od onog što im se nudi u školama – kazala je Kristina Buzuk, predsjednica IPEMED-a – dodajući kako je inače je ovakav pristup široko popularan u Europi te se već pokazao kao uspješan, dajući jako dobre rezultate. 

O ulozi Medicinskog fakulteta kao projektnog partnera govorila je i prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju MEFST-a.

Mi smo partneri na ovom projektu i jako nam je drago da se odvija u Splitu. Imamo priliku povezati sve ono što radimo u znanosti, znanstvene inovacije i tehnologije približiti našim učenicima i srednjoškolcima. Na njima zanimljiv način pokušat ćemo im pokazati koji im se nastavni programi nude i kako se upisati na fakultet. Nabavkom suvremene tehnologije poput  VR naočala te 3D printera i skenera, oni će moći vidjeti kako biotehnologiju primijeniti u medicini. Uključit ćemo i studente volontere, želimo se otvoriti društvu i pokazati im što to mi to ovdje radimo  - kazala je Vukojević napominjući kako je cilj pokazati im važnost digitalne tehnologije u liječenju pacijenata, a da pritom učenici mogu vidjeti koliko je to područje propulzivno, zanimljivo i kako naposljetku nudi veliku mogućnost zapošljavanja. Upravo je pružanje ovakve perspektive, kako je istaknula Vukojević, razlog zašto žele ući u škole i razgovarati s učenicima. Dr. sc. Danira Matijaca s MEFST-a, stručnjakinja je, koja će ujedno biti i predavačica na projektnim radionicama i edukacijama.

Prema riječima izv. prof. Petra Šolića prodekana za poslovanje FESB-a, njihov fakultet kao partner na ovom projektu ima višestruke benefite.

Ono što je važno jest da postoji interdisciplinarnost suradnje unutar Sveučilišta. Kroz ovaj projekt pokušavamo povezati Medicinu i FESB, te podignuti kapacitete, zainteresirat mlade ljude za suradnju i studiranje u području STEM-a te na taj način podići cjelokupnu kvalitetu.  FESB nudi studije u području elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje i računarstva i učenici se unutra toga mogu profilirati u smjeru koji je njima interesantan. Cilj ovog projekta kroz jedan set radionica jednostavnih laboratorijskih vježba pokazati kako se uz malo uloženog truda može postići jako puno toga. Na taj način ih želimo zainteresirati za takav oblik studiranja – pojasnio je Šolić.