Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u četvrtak 27. svibnja obilježen je Dan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). Sjednici su, uz profesore i djelatnike fakulteta, nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić s prorektorima, prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem, prof. dr. sc. Goranom Kardumom, prof. dr. sc. Đurđicom Miletić i prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić.

Rektor Ljutić je uputio čestitke Fakultetu, iznimno važnoj sastavnici koja svojom dugom tradicijom edukacije i znanstvenim djelovanjem doprinosi visokom rangiranju splitskog sveučilišta na svjetskim ljestvicama, posebno uzevši u obzir ekonomsku snagu nekih zemalja i njihova ulaganja u visoko obrazovanje.

- Možemo biti još bolji i hoćemo, u tom smislu ulažemo veliki trud – kazao je rektor Ljutić pozvavši znanstvenike, studente i djelatnike da se uključe u rad alijanse SEA-EU, iskoriste mogućnosti umrežavanja i financiranja. Posebno je naglasio veliki iskorak Sveučilišta u području digitalizacije, osobito u izdavanju digitalno potpisanih vjerodajnica.

- Naša snaga je u ljudima koji rade na Sveučilištu, a u tom smislu je iznimno značajan odnos studenata s profesorima i njihova suradnja koja rađa nove vrijednosti. Njegujmo to zajedništvo, na ponos našeg Sveučilišta, grada i države – zaključio je rektor Ljutić.

Dekan PMF-a prof. dr. sc. Nikola Koceić Bilan je u svom izvješću istaknuo dugu tradiciju ove visokoobrazovne institucije koja slavi svoj 76. rođendan i 13 godina djelovanja pod današnjim imenom. Naglasio je kako je i godinu pandemije PMF iskoristio za rast i razvoj, ne zbog zgrade i opreme u njoj, već zahvaljujući vrijednim i samozatajnim ljudima koji rade daleko od svjetla reflektora, ali su utkali sebe u izgradnju Fakulteta.

- Dugovječnost PMF-a možemo zahvaliti njihovoj ljubavi za prenošenjem znanja mladim ljudima i podučavanjem, odlučnosti u odgajanju i školovanju toliko potrebnih kadrova u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj te strasti i želji za znanstveno-istraživačkim radom u prirodoslovnim i tehničkim znanostima – kazao je dekan Koceić Bilan, istaknuvši da danas akademska zajednica PMF-a broji 150 djelatnika i  gotovo tisuću studenata.

Osvrnuo se i na prošlogodišnje iznimne doprinose svih Odjela Fakulteta, primjerice Odjel za biologiju je osmislio diplomski studij Molekularne biologije, tek drugi takve vrste u Hrvatskoj; Odjel za kemiju je dao veliki doprinos u opremanju zgrade vrijednom znanstveno-istraživačkom opremom i jačanju suradnje s gospodarstvom, Odjel za informatiku je pred realizacijom diplomskog studija Podatkovna znanost i inženjerstvo, jedinstvenog u Hrvatskoj; Odjel za politehniku se istaknuo tijekom prvog vala pandemije u izradi vizira koje su dijelili vatrogascima, djelatnicima policije i HGSS-a;  Odjel za matematiku je pokrenuo diplomski studij Statistike i računarstva, a izdan je i prvi broj znanstvenog matematičkog časopisa „Acta Mathematica Spalatensia“; Odjel za fiziku je po svim pokazateljima znanstvena perjanica Fakulteta, a pred realizacijom su i novi diplomski studiji na engleskom jeziku Astrofizika i fizika elementarnih čestica te Fizika okoliša; Samostalna katedra za društveno-humanističke znanosti skrbi da se na svim nastavničkim studijima školuju vrhunski nastavnici.

- Riječ je o impresivnim rezultatima. PMF svojom znanstvenom produktivnošću uvelike doprinosi ugledu i rejtingu Sveučilišta u Splitu kao ponajboljeg u regiji. Prirodne znanosti trebaju biti kompas svakog modernog društva – zaključio je dekan Koceić Bilan, istaknuvši i doprinos Fakulteta društvu i lokalnoj zajednici kroz brojne projekte, kao što je uključenost u skrb o Botaničkom vrtu, sudjelovanje u Školi programiranja Centra izvrsnosti SDŽ, te sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama.

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda da se dodjele nagrade i priznanja profesorima, djelatnicima i studentima.

Nagrada za znanstveno-istraživački rad znanstvenicima u znanstveno-nastavnom zvanju

o             prof. dr. sc. Ivana Bočina, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje biologije

o             doc. dr. sc. Matilda Šprung, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje kemije

o             prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje fizike

o             prof. dr. sc. Milica Klaričić Bakula, za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje matematike

o             prof. dr. sc. Andrina Granić, za znanstveno područje tehničkih znanosti

o             doc. dr. sc. Monika Mladenović, za znanstvena područja društveno-humanističkih i interdisciplinarnih znanosti

Nagrada za najboljeg znanstvenika u suradničkom zvanju

o             dr. sc. Tomislav Rončević

Nagrada za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima

o             Marko Mandarić, student sveučilišnog diplomskog studija Fizika, smjer Astrofizika i fizika elementarnih čestica

o             Marko Mihovilović, student sveučilišnog preddiplomskog studija Fizika

o             Tamara Rom, studentica sveučilišnog diplomskog studija Fizika, smjer Astrofizika i fizika elementarnih čestica

o             Josip Vidaković, student sveučilišnog diplomskog studija Biologija i kemija, smjer nastavnički

Nagrada za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima

o             prof. dr. sc. Ante Bilušić

o             doc. dr. sc. Toni Šćulac

Nagrada za izuzetno zalaganje u radu

o             Vinka Ružić, dipl. iur. voditeljica studentske službe

Nagrada za poseban doprinos razvoju Fakulteta

o             prof. emer. dr. sc. Vlasta Matijević