Najavljena Noć istraživača 2023.

Na Sveučilištu u Splitu, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena Europska noć istraživača, koja će se održati u Splitu u petak 29. rujna 2023., u vremenu od 17 do 22 h na Prokurativama, Pravnom fakultetu i u Francuskoj alijansi. Medijima su se obratili prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, Tonka Petričević, koordinatorica Blue-connect projekta na Sveučilištu u Splitu, dr. sc. Daria Ezgeta Balić i dr. sc. Barbara ZoricaInstituta za oceanografiju i ribarstvo, dr. sc. Andrea GelemanovićMediteranskog instituta za istraživanje života i dr. sc. Tonka Ninčević Runjić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

“Europska noć istraživača je središnja aktivnost projekta Blue-connect. Glavni cilj projekta je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem prepoznatljivosti znanosti u javnosti i istraživačkog obrazovanja te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u regiji” naglasio je prorektor za znanost i kvalitetu prof. dr. sc. Igor Jerković.

Ove godine, Europska noć istraživača organizirat će se 29. rujna istodobno u 26 zemalja na popularnim javnim lokacijama u gradskim središtima. Znastvenici će na zanimljiv način prezentirati svoj rad i istraživačke projekte. Aktivnosti uključuju predavanja, demonstracije, izložbe, interaktivne radionice i eksperimente u čiju izvedbu će se moći uključiti zainteresirani posjetitelji. Sve aktivnosti su besplatne i otvorene svim posjetiteljima”, naglasila je Tonka Petričević, koordinatorica projekta.

Podsjećamo, projekt Reconnect Science with the Blue Society (akronim: Blue-connect) okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova mediteranskog dijela Hrvatske, odnosno 9 partnerskih institucija: Sveučilište u Splitu (koordinator projekta), Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora. Projekt je započeo 1.5.2022. i trajat će do 31.10.2023. godine, a financiran je iz Obzor Europa programa. Istraživači Sveučilišta u Splitu i projektni partneri s tri istraživačka instituta iz Splita i ove godine su pripremili niz zanimljivih aktivnosti. Lokacije održavanja Europske noći istraživača u Splitu su:

  • Prokurative, gdje će se na 30-ak zanimljivih štandova održavati eksperimenti, radionice i slične interaktivne aktivnosti,
  • Francuska alijansa, gdje će se održati 7 popularno-znanstvenih predavanja o različitim temama,
  • Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, s nizom predavanja i simulacijom debate,
  • Matejuška, gdje će se prikazati osnove upravljanja brodicom Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

 Ovo je samo mali dio onoga što vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na našoj mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/.