Na CWUR ljestvici Sveučilište u Splitu i ove godine među 4,1 posto najboljih

Sveučilište u Splitu učvrstilo je svoje mjesto na ljestvici Center for World University Rankings (CWUR), svrstavši se i ove godine među 4,1% najboljih od 20.531 sveučilišta u svijetu, u usporedbi s 2020. god., kada je bilo rangirano među 8,9%.

Centre for World University Rankings (CWUR) vodeća je organizacija koja savjetuje o politikama i strateškom usmjerenju te pruža konzultantske usluge vladama i sveučilištima za poboljšanje obrazovnih i istraživačkih rezultata. CWUR objavljuje autoritativne globalne rang liste sveučilišta, poznate po objektivnosti, transparentnosti i dosljednosti za studente, akademsku zajednicu te državnu upravu.

Zauzevši 837. mjesto, Sveučilište je dobilo ukupnu ocjenu 71.4, što je otprilike ista ukupna ocjena koju je dobilo prošle godine, međutim ove godine je rangirano gotovo 750 sveučilišta više.

Sveučilište je ostvarilo visoku ocjenu istraživačke uspješnosti (800. mjesto od 20.531).

Prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Igor Jerković, komentirao je ostvaren rang, rekavši da „smo vrlo zadovoljni što smo među vodećih 4,1% na CWUR rang listi, te je velik doprinos naših znanstvenika, nastavnika i ostalih zaposlenih koji kontinuirano rade na unaprjeđenju kvalitete Sveučilišta ne samo na nacionalnoj, već i na svjetskoj razini”.

Rangiranje CWUR se oslanja na ankete i podneske podataka sveučilišta. Svako od 20.531 sveučilišta analizirano je i dodijeljena im je ukupna ocjena do 100 na temelju četiri ključna stupa:

  • kvaliteta obrazovanja, mjerena brojem bivših studenata sveučilišta koji su stekli vrhunska akademska zvanja, što čini 25% rezultata;
  • zapošljavanje bivših studenata, mjereno brojem bivših studenata koji su bili na najvišim izvršnim pozicijama u najvećim svjetskim kompanijama, što čini 25% rezultata;
  • kvaliteta institucije, mjerena brojem zaposlenika koji su stekli vrhunska akademska zvanja, što čini 10% rezultata;
  • uspješnost istraživanja, mjerena ukupnim brojem istraživačkih projekata po akademskoj zajednici, brojem istraživačkih članaka objavljenim u vrhunskim časopisima, brojem članaka objavljenim u vrlo utjecajnim časopisima i brojem visoko citiranih istraživačkih članaka, što čini 40% rezultata.