Izložba Zdenke Bilušić "Homines volantes"

Izložba Zdenke Bilušić "Homines volantes"

Sveučilišna knjižnica u Splitu poziva Vas na otvaranje izložbe Homines volantes , autorice Zdenke Bilušić. Izložba se otvara u četvrtak, 8. svibnja, s početkom u 19 sati, u Galeriji Sveučilišne knjižnice, Ruđera Boškovića 31.
Instalaciju čini skupina od dvadeset i jednog padobranca načinjena od starih knjiga i različitih vrsta papira: novinskog, knjiškog, ambalažnog, pausa predstavljajući Fausta – letećeg čovjeka (lat.homo volans). Izložbom Homines volantes autorica predstavlja još jedan spomen na Fausta Vrančića i nikad dosanjan san o letu koji postoji u svakom od nas i tjera nas da usprkos strahu od pada uvijek iznova sanjamo nove letove.
Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do petka 23. svibnja.


Zdenka Bilušić završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik vodi Centar za vizualnu kulturu djece i mladih i uređuje izložbene programe. Godinama redovito surađuje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, na kojemu od 1995. vodi likovne i lutkarske radionice za djecu a već dvanaest godina urednica je Festivalskog radioničkog programa i autorica dječjih likovnih natječaja za hrvatske osnovne škole i dječje vrtiće. Čitavog svog radnog vijeka radi s djecom i za djecu. Strast joj je lutkarstvo, slikarstvo ljubav i zvanje a ilustracija izazov. Autorica je triju slikovnica, brojnih edukativnih priručnika za djecu i koautorica udžbenika za likovnu kulturu Pogled potez za učenike 5-8 razreda osnovne škole u izdanju Profila. Pokrenula je i vodi lutkarsku družinu Putujuće lutkarsko kazalište FAUST, koja djeluje povremeno od 2003. godine. Izlagala je samostalno i na brojnim skupnim izložbama slika, ilustracija i maski.