Europska noć istraživača ponovno u Hrvatskoj!

Sveučilište u Splitu koordinator je pozitivno ocijenjenog Obzor projekta RECONNECT SCIENCE WITH THE BLUE SOCIETY (Blue-connect) u okviru MSCA Researchers' Night poziva. Blue-connect okuplja partnere iz 5 gradova u Hrvatskoj orijentiranih na more (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,  Sveučilište u Rijeci, Znanstveno - tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci – STEP-RI), čija se istraživanja uvelike baziraju na prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora.

Klimatski i ekološki rizici prepoznati su kao prijetnje na razini Europske unije, ali i cijelog svijeta. To je posebice izraženo na mediteranskom području koje je zbog svoje tradicionalne povezanosti s morskim resursima i turizmom, izrazito osjetljivo na klimatske promjene i devastaciju okoliša. 

Glavni cilj projekta je ponovno povezati znanost s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačajući razumijevanje znanosti i istraživačkog obrazovanja, te osnažiti povjerenje javnosti spram znanosti i istraživača i općenito njen utjecaj na društvo u mediteranskoj regiji.

Projekt traje 18 mjeseci, a prve aktivnosti počinju neposredno nakon još jednog događanja popularizacije znanosti,  20. jubilarnog Festivala znanosti, za koji su trenutno otvorene prijave.

Važno je za napomenuti kako se, u okviru Blue-connect projekta, Noć istraživača vraća u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine.

Prvo izdanje Europske noći istraživača održat će se posljednjeg petka u rujnu 2022. godine, a drugo 2023. godine. Osim što će se odvijati u pet gradova u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik), događanje će se održati u brojnim drugim europskim gradovima.

U razdoblju između, uslijedit će niz zanimljivih aktivnosti u okviru radnog paketa „Awareness campaign“, kojima će se putem brojnih javnih predavanja, tribina i radionica, namijenjenih svim dobnim skupinama, naglasiti važnost istraživačkog rada te najaviti glavna manifestacija Noći istraživača.  Uz navedeno, odvijat će se brojne aktivnosti u okviru radnog paketa „Researchers at Schools“ kada će istraživači tijekom posjeta osnovnim i srednjim školama na razumljiv i zanimljiv način učenicima približiti znanstvena postignuća i što istraživačka karijera podrazumijeva, kako bi potaknuli njihovu znatiželju i pobudili istraživački duh.

Pozivamo vas da nas redovito pratite jer uskoro slijedi još zanimljivih informacija o nadolazećim projektnim aktivnostima!