Ekipa Sveučilišta u Splitu na završnici košarkaškog Prvenstva Hrvatske

Ekipa Sveučilišta u Splitu na završnici košarkaškog Prvenstva Hrvatske

Aktualni europski prvaci, košarkaši Sveučilišta u Splitu, izborili su završnicu Sveučilišnog prvenstva Hrvatske kroz susrete poluzavršnice održane u Zadru 28. i 29. travnja. Tijekom dva dana, ekipa Sveučilišta u Splitu odmjerila je snage s kolegama iz Zadra, Rijeke i Dubrovnika te je s dvije pobjede zauzela drugo mjesto iza domaćina, ekipe Sveučilišta u Zadru.

U prvoj utakmici turnira Split se uspio revanširati Rijeci za poraz u regionalnoj ligi. Kontrolu utakmice Splićani su preuzeli od samog početka te su predvođeni vanjskim šutom Babića i unutarnjom igrom Kurte već do poluvremena stvorili veliku razliku koja se na početku drugog poluvremena popela na čak 19 poena razlike. Tada Rijeka počinje raditi velike probleme Splićanima sa zonskim pressingom na pola terena i smanjuje razliku na samo 6 koševa. Za Splićane su tada "proigrali" Škaro sa nekoliko napadačkih skokova i koševa, te Radoš sa važnom tricom. Na taj način su ipak priveli utakmicu kraju na miran način za konačnih 53:41. Najbolji strijelac kod Splićana je bio Babić sa 15 poena.

Druga utakmica Splićana sa Sveučilištem u Dubrovniku je bila samo stvar formalnosti s obzirom na očitu razliku u kvaliteti. Prvo poluvrijeme su se Dubrovčani još i držali na jednoznamenkastoj razlici, ali nakon ozbiljnijeg pristupa splitske ekipe u drugom poluvremenu razlika se samo penjala sve do završnih 25 poena. Konačni rezultat je bio 60:35, a najbolji strijelci su bili Macan sa 18 za Split, te Habul 20 za Dubrovnik.

S obzirom na pobjedu Zadra protiv Rijeke, utakmica između Splita i Zadra bila je utakmica koja je samo određivala tko će sa koje pozicije otići u Pulu na završnicu Prvenstva. To je uvjetovalo malo sporiji ulazak obje ekipe u meč, u kojem su se ipak bolje snašli Splićani, te otišli do 10 razlike kojih su održavali do poluvremena. Ipak, u drugom poluvremenu Splićani su bili skroz neprepoznatljivi, bez energije, a Zadrani razigrani i sa puno više želje za pobjedom.

Zadar je nadigrao Split i zasluženo došao do pobjede od 68:60 koja ih vodi u polufinalu Prvenstva Hrvatske na Osijek, dok će Split igrati protiv Zagreba u reprizi prošlogodišnjeg finala. Splićanima je najviše problema zadavao Glavan sa 22 poena, dok se kod Splićana najviše istaknuo Macan sa 16 poena.