Sveučilište u Splitu je 30. listopada bilo domaćin drugog izdanja hrvatsko-francuskog dana plave tehnologije, u organizaciji Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, Instituta Ruđer Bošković, Centra izvrsnosti BioProCro, Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
Tom prigodom pozdravne govore su održali Nj. E. Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i kvalitetu, prof. dr. sc. Mile Dželalija, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i prof. dr. sc. Matko Erceg, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta
Prorektor Igor Jerković je istaknuo da je Kemijsko-tehnološki fakultet uključen u rad Centra izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora BioProCro i intenzivno istražuje morske organizme, posebice morske alge, zelene, smeđe i crvene, a uloga PMF-a je da pomogne ovom istraživanju.
- Današnji dan je posvećen plavoj tehnologiji i istraživanjima resursa iz mora. To je ujedno i tema kojom se bavi SEA EU alijansa, kojoj pripada Sveučilište u Splitu, tako da se nadamo da će gosti predavači iz Francuske prenijeti nova znanja, iskustva u području koje još nije dovoljno razvijeno u RH – zaključio je prorektor Jerković.
Veleposlanik Republike Francuske Nj. E. g. Fabien Fieschi je izrazio nadu da kako će ovaj skup pomoći transferu tehnologija i znanja uzevši u obzir da je Francuska jedan od predvodnika u području biotehnologije. U pogledu istraživanja mora i njegovih resursa vidi veliki potencijal suradnje između francuskih i hrvatskih sveučilišta, istraživačkih instituta te tvrtki.
Glavne prezentacije na temu obrade algi i algi u gastronomiji, vodili su Pi Nyvall Collén iz Olmix Group i Jean Paul Cadoret iz Algame koji su vodeći eksperti u svojim područjima.
Pi Nyvall Collén, direktorica u francuskoj tvrtki Olmix Group, u kojoj je diljem svijeta zaposleno oko tisuću ljudi te je specijalizirana za izradu prirodnih proizvoda u svrhu poboljšanja zdravlja i ishrane kako životinja, tako i biljaka temeljenih na morskoj travi, algama i slično, ustvrdila je da se u njihovoj tvrtki spravljaju mješavine za prehranu životinja koje stimuliraju njihov imunitet, kako bi smanjili obolijevanja i upotrebu antibiotika te poboljšali intestinalno zdravlje. Za biljke se izrađuju bio stimulansi, proizvodi koji omogućavaju da bolje rastu bez upotrebe pesticida i gnojiva.
Jean Paul Cadoret, direktor istraživanja u firmi Algama kazao je kako oni istražuju upotrebu algi u prehrambenoj tehnologiji. Naime, žele uvrstiti funkcionalnost algi u različite vrste hrane, a želja im je razvijati suradnju s Hrvatskom kako na području znanstvenih istraživanja, tako i u području gospodarstva.
Dr. sc. Sanja Babić s Instituta Ruđer Bošković govorila je o bioaktivnosti jadranskih endemskih makroalgi, dok je prof. dr. sc. Božidar Šantek sa Sveučilišta u Zagrebu objasnio raznolika svojstva i neiskorišten potencijal mikroalgi.
Vrhunac događanja je bio okrugli stol pod nazivom "Blue Biotech in Croatia" uz moderatora dr. sc. Marina Roju s Instituta Ruđer Bošković, na kojem su sudjelovali Pi Nyvall Collén, Jean Paul Cadoret, prof. dr. sc. Božidar Šantek, izv. prof. dr. sc. Vida Šimat sa Sveučilišta u Splitu, i izv. prof. dr. sc. Ivan Župan sa Sveučilišta u Zadru, koji su raspravljali o perspektivama i razvoju rastućeg sektora morske biotehnologije u Hrvatska.
Dr. sc. Marin Roje je istaknuo kako je Francuska primjer kako iskoristiti more i njegovo bogatstvo u smislu razvoja novih proizvoda. Poveznica znanosti i gospodarstva u slučaju plave bio tehnologije je zaista široka, od farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije, a upravo su u tom smislu rezultati projekta BioProspecting Jadranskog mora obećavajući, kazao je Roje.
Izv. prof. dr. sc. Vida Šimat sa Sveučilišnog odjela za studije mora, kazala je kako istražuje jadranske mikro i makro alge. Pojasnila je da one imaju biološko aktivne tvari koje se onda u kontroliranim uvjetima ekstrahiraju, koncentriraju te se istražuje njihova primjena u testovima koji su vezani za primjenu u hrani, terapeutskoj industriji te medicini te za suplemente koje uzimamo uz prehranu da bismo poboljšali svoj imunitet i zdravstveno stanje te prevenirali neke bolesti.
Istaknula je da je projekt Bio Pro Med Food dobiven 2020. godine kada se krenulo sa screeningom algi iz Jadranskog mora, a gledao se utjecaj sezone branja, lokacije, temperature, uvjeta u moru, i drugih parametara na njihovu biološku aktivnost s obzirom da to kod nas do tada nije bilo istraživano.