Predstavljanje Sveučilišta u Splitu

Smotra Sveučilišta u Splitu oduševila maturante, građane i turiste

Jučer je na splitskim Prokurativama održana velika Smotra Sveučilišta u Splitu. Šušur mladosti kako je to nazvao rektor Ljutić pokazao je svu veličinu splitskog sveučilišta, ali i jednu važnu stvar, a to je, da pod bojama našeg Sveučilišta zajedno egzistira, radi, ali i ono najvažnije, svakodnevno napreduje jedna šarolika akademska zajednica koja bi neupućenom promatraču na prvu bila nespojiva. Rame uz rame, svoje su Fakultete predstavljali budući zdravstveni djelatinici, kadeti Vojnog pomorstva, franjevci, mladi prirodoslovci, knjižničari, lingvisti, budući inžinjeri, operne pjevačice i pjevači, glumci,… i tako dalje i tako dalje…

Mnogi posjetitelji ostali su zatečeni brojem studentskih udruga i proizvodima koje su predstavljali, Studenski centar opet je pokazao kako svakim danom podižu ljestvicu kvalitete svog rada, a broj rado viđenih gostiju iz Grada i Županije bio je na zavidnoj razini, što samo pokazuje kako je Sveučilište prepoznato od svoje zajednice i kako ima njezinu punu podršku.

Na samom početku posjetiteljima se obratio Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Tomislav Milošević zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji Smotre, pohvalio studentske udruge na njihovom svakodnevnom doprinosu kvaliteti studiranja na splitskom sveučilištu, ali i podsjetio na gorući problem nedostatka studentskih smještajnih kapaciteta.

Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Tomislav Kilić, zahvalio je studentima koji su uložili golemi napor zadnjih mjeseci pripremajući za ovu Smotru vođeni Uredom za nastavu, te podsjetio da Sveučilište u Splitu nudi oko 180 studijskih programa na 11 fakulteta, Umjetničkoj akademij, četiri sveučilišna odjela te tri samostalna studija i da preko 5 000 maturanata, što je ovirna upisna kvota, može pronaći svoje mjesto na Sveučilištu u Splitu.

Ispred Grada Splita, Sveučilište je pozdravio Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport Grada Splita pokazavši ugodno iznenađenje razinom organizacije same Smotre, ali i stav kako je Sveučilište snažan kapital koji svojim uspjesima na svjetskim rang listama budućim studentima garantira kvalitetu obrazovanja i uspjeh pri zapošljavanju.

Splitsko-dalmatinska županija redovito pokazuje snažnu podršku Sveučilištu i tako je bilo i jučer. Župan Blaženko Boban na govornici nije krio emocije i ponos koji osjeća prema Sveučilištu. Župan se referirao na jedan od ovogodišnjih simbola Smotre, svjetionik, ali i ovotjednu vijest o novom pozicioniranju Sveučilišta u Splitu na Times Higher Education Impact rang listi. Ovaj naš svjetionik uistinu šalje signale puno šire od Sveučilišta, puno šire od Splitsko-dalmatinske županije, ali i puno šire od Republike Hrvatske. Zamislite kada dobijete rezultate i onda za gotovo 400 mjesta preskočite na rang listi sveučilišta u svijetu! To je vrijednost. To potencijal! To je kapital! Zato rektoru, svim prorektorima, dekanima, profesorima, administrativnom osoblju i studentima, želim čestitati na tom svjetioniku koji obasjava i naš grad i našu Splitsko-dalmatinsku županiju.

Pozdravni govori završili su onim rektora Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragana Ljutića koji je i otvorio Smotru. Rektor Ljutić je između ostalog podsjetio na određene komparativne prednosti našeg Sveučilišta, među kojima je članstvo u alijansi Europskog sveučilišta mora koje će sutra svim studentima koji upišu neki od studijskih programa na splitskom sveučilištu, omogućiti dobivanje diplome u jednoj od 9 članica Alijanse.

Rektor je naglasio da su studenti prvi, ali da se s novim uspjesima i jačanjem Sveučilišta, sintagma; “Studenti, studenti, studenti” pretače u novu; “Split studenski grad” jer svakim danom Split to, sve više je. “Studij medicine na engleskom jeziku doveo je više stranih studenata koji žele studirati u Splitu. Svake godine sve je veći broj studenata iz cijele države koji žele doći na naše Sveučilište, a nakon toga i nastaviti živjeti i raditi u Splitu. Svakim danom sve više napredujemo na raznim svjetskim rang listama i studenti to vide i shvaćaju da ovdje imaju mogućnost rasta, razvoja i napredovanja. Split je predivan grad, grad koji svakome može ponuditi dobru kvalitetu života," naglasio je rektor.

Rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić najavio je izgradnju doma na Kampusu koji će imati više od 500 mjesta i koji će osigurati bezbrižnije studiranje studenata u Splitu. "Dok god radimo i postižemo rezultate, razloga za negativne misli na našem Sveučilištu i u našem gradu nema i zato dragi studenti, dođite studirati u Split", pozvao je maturante rektor Ljutić.

Prokurative su jučer posjetili maturanti gotovo svih splitskih srednjih škola, gosti iz Šibenika, Zadra, Ravnih Kotara, ali i maturanti mostarskih škola. Propitivali su, razgovarali s profesorima i studentima, jedrili, vozili se romobilima, šetali po raketnoj topovnjači, uživali u hrani, sokovima, glazbi i plesu. Raskošnim splitskim trgom koji je jučer bio u bojama Sveučilišta prošli su i brojni građani Splita, ali i njihovi gosti koji se nisu mogli načuditi bogatstvu ponude našeg Sveučilišta, ali i ukupnoj atmosferi koja je cijeli dan vladala Prokurativama.

Zahvaljuemo svima koji su sudjelovali u organizaciji Smotre Sveučilišta u Splitu i s vjerom da se vidimo i sljedeće godine, završit ćemo rečenicom našeg rektora koji je parafrazirao Ivana Pavla Drugog: „Ne bojte se kada ste s nama, ne bojte se kad imate ovako dobro Sveučilište.”