Predstavljanje Sveučilišta u Splitu

Ravnatelji srednjih škola iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije na Sveučilištu u Splitu

U povodu skorog održavanja Smotre splitskog  sveučilišta, ravnatelji srednjih škola iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije sastali su se s prorektorom za studente, nastavu i poslovanje prof.dr.sc. Nikolom Koceićem Bilanom i voditeljicom ureda za nastavu Gabrijelom Budimir. Sastanak je održan 7. prosinca u vijećnici u Rektoratu, a uz najavu događanja i aktivnosti vezanih za Smotru, tema je bila unaprjeđenje međusobne suradnje.

Intencija je institucionalizirati suradnju i time je podignuti na veću razinu jer naše ustanove tvore jedan obrazovni sustav, jedan obrazovni prostor, stoga smo prirodno orijentirani jedni na druge. Suradnju možemo poboljšati na više načina. Kao prvo, želja nam je da srednje škole percipiraju Sveučilište kao ključno mjesto obrazovanja, odnosno da Sveučilište bude referentni centar na kojeg bi škole bile upućene kada je u pitanju nastavak obrazovanja, doškolovanje, doktorski studiji te stjecanje mikrokvalifikacija, odnosno specijaliziranih znanja i vještina – kazao je uvodno prorektor Koceić Bilan naglasivši kako je Sveučilište otvoreno i za bilo kakav oblik pomoći ili savjetovanja, odnosno da su vidovi suradnje neiscrpni. Također je ravnateljima predstavio usluge sveučilišnih  servisa, prvenstveno Studentskog centra.

Pitanje nastavka obrazovanja maturanata istaknuto je pak kao trenutno najvažnija tema, obzirom na činjenicu da je pred svim sveučilištima, suočenim s opadanjem broja studenata, izazov kako privući i zadržati mlade.

Želimo da Split bude jaki sveučilišni centar, odnosno grad, a u tome nam svakako mogu pomoći i nastavnici i ravnatelji srednjih škola. Sveučilište u Splitu je vrhunska obrazovna ustanova u europskom prostoru, čemu svjedoče i nedavna rangiranja prema kojima smo najbolji u Hrvatskoj i regiji. Imamo široku i vrlo kvalitetnu ponudu studijskih programa. Upravo takvu sliku Sveučilišta želimo prezentirati našim učenicima – rekao je prorektor Koceić Bilan.

Njegova ideja je stoga bila ove godine Smotru Sveučilišta organizirati u prosincu i to u sklopu Adventa na Kampusu, kako bi maturanti u jednoj ležernoj i opuštenoj atmosferi mogli saznati sve što ih zanima o uvjetima upisa i studijskim programima. Namjera je da ta manifestacija ubuduće bude tradicionalna.

Ravnatelji su pozdravili ideju, naročito termin održavanja obzirom da je neposredno pred odluku koju maturanti trebaju donijeti kada je u pitanju nastavak školovanja.

Dogovoreno je da će se uložiti zajednički napori kako bi maturanti dobili pravovremene informacije o Smotri i pridružili se u što većem broju.