Predstavljanje Sveučilišta u Splitu

Predstavljen program Smotre Sveučilišta u Splitu

Program Smotre Sveučilišta u Splitu predstavljen je danas na adventskom kampusu splitskog sveučilišta, a o brojnim aktivnostima koje će se odvijati 16. prosinca govorili su prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za studente, nastavu i poslovanje, Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra te Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora splitskog sveučilišta.

Rektor Ljutić je pozvao sve maturante na dolazak, istaknuvši kako je to prilika da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o upisima i studijskim programima.

- Zamislili smo da se Smotra održi baš u ovo doba godine kako bi naši maturanti imali dovoljno vremena za promisliti o svom budućem školovanju. Smatram kako je ovo predblagdansko, praznično vrijeme idealno i za pokazati im da se, uz učenje, studentima nude i različita društvena zbivanja. Upravo smo kroz manifestaciju Advent na Kampusu organizirali brojna događanja od koncerata, kvizova do gledanja utakmica, čime smo pokazali kakav je zapravo život na našem Sveučilištu – ustvrdio je rektor Ljutić, koji je naglasio kako se studiranjem na splitskom sveučilištu istodobno studira na još osam sveučilišta u Europi. Naravno, riječ je o članstvu alijansi SEA-Eu, unutar koje se potiče i mobilnost studenata.

- Pozicionirali smo se kao regionalni lideri i na Smotri očekujemo maturante iz svih krajeva Hrvatske pa i Europe - zaključio je splitski rektor.

Naime, na Smotri Sveučilišta u Splitu, uz splitske maturante, očekuje se dolazak više od 500 maturanata iz okolnih gradova i županija Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske, kao i učenika iz Bosne i Hercegovine, potvrdio je prorektor za studente, nastavu i poslovanje prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan.

- Koliko god smo ponosni na titulu koju nosimo, kao najbolje rangirano Sveučilište u državi i regiji, toliko smo ponosni na brojku od 20 tisuća studenata koje imamo. To je naš najveći kapital i naše najveće blago. S obzirom na demografske trendove, moramo proaktivno djelovati, gristi i boriti se za svakog studenta - poručio je prorektor Koceić-Bilan, koji smatra kako se rijetko tko može pohvaliti Kampusom kakvog imaju splitski studenti, jer je integriran s gradom.

- Dobru vibru želimo prezentirati budućim studentima u ležernom predblagdanskom raspoloženju. Smotra će trajati od 10 do 21 sat, a sastavnice će se prezentirati u nekoliko navrata - pojasnio je Koceić-Bilan.

Naime, na Smotri će zainteresirani imati priliku na štandovima sastavnica iz prve ruke doznati sve što ih zanima o uvjetima upisa i studijskim programima, a dok će se u tri amfiteatra održavati predstavljanja pojedinačnih sastavnica.

Studentski centar je za učenike koji dolaze van Splita pripremio i bonove za besplatan obrok, potvrdio je ravnatelj Žižić.

- U svega dvadesetak dana osmislili smo božićnu bajku na Kampusu, na natkrivenom trgu ispred Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, tako da nepovoljne vremenske neprilike ne prekidaju studentska blagdanska druženja. Osmislili smo bogat kulturno-zabavni program gdje će svi pronaći nešto za sebe, uz povoljne cijene pića i hrane. Nastupat će razni studentski bendovi, Domenica, a očekuje nas i stand-up nastup Željka Pervana. Također, u planu su i razna natjecanja i kvizovi za studente - otkriva ravnatelj Studentskog centra, Ivan Žižić. Advent će trajati do 22. prosinca kako bi studenti, dok su im još aktualna predavanja i dok borave u domu, mogli uživati u njemu.

Sve maturante i srednjoškolce na Smotru Sveučilišta u Splitu pozvao je i Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora, kazavši kako će upravo studenti biti u prilici pomoći učenicima i odgovoriti na sva njihova pitanja.

- Uz to, pokazat ćemo im kako mi djelujemo i kako se mogu uključiti u rad Studentskog zbora, a smatramo kako mi studenti možemo najbolje prikazati studentski život. Pokušat ćemo im dati odgovore zašto smo mi izabrali Split za mjesto svog studiranja, a imat ćemo i svoj štand. Splitsko sveučilište je zaista najbolje u regiji, to opravdava svojim djelovanjem - zaključio je Šarić.