Sveučilište u Splitu - u prva 23 projekta financirana kroz novu inicijativu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju

Prema riječima Mariye Gabriel, europske povjerenice za Inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, sveučilišta igraju ključnu ulogu u razvoju lokalnog i regionalnog inovacijskog ekosustava, te se ovom inicijativom pruža pomoć sveučilištima da poboljšaju poduzetničke sposobnosti i otključaju vlastite inovacijske potencijale. Povjerenica je posebno čestitala svim odabranim konzorcijima i poželjela im uspješnu provedbu projekata.

Odjel za znanost i inovacije i SPINIT inkubator Sveučilišta u Splitu sudjeluju u projektu stvaranja cjelovitog inovacijskog kapaciteta pod nazivom CHIC (Creating Holistic Innovation Capacity), ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura. Projekt je uspješno prijavljen na pilot natječaj „Inicijativa za institucije visokog obrazovanja: Izgradnja inovacijskih kapaciteta u visokom obrazovanju“, Europskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Koordinator projekta, Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU), zajedno s norveškim partnerima Sveučilište Nord i javnom tvrtkom TronderEnergi, te City, Sveučilite u Londonu (City-UoL) prepoznali su Sveučilište u Splitu kao idealnog kandidata za razvoj i prijenos svojih poduzetničkih i inovacijskih inicijativa. Na taj način su stvorili sjajnu priliku za čitavu akademsku zajednicu Sveučilišta u Splitu.

Kao dio projektnih aktivnosti na Sveučilištu u Splitu će se integrirati nekoliko inicijativa među kojima su SPARK* i Museum of entrepreneurship. Cilj navedenih inicijativa je studente prirodnih i tehničkih znanosti približiti području poduzetništva te im omogućiti ranije prepoznavanje vlastitog karijernog usmjerenja. Dio inicijativa će biti usmjereno i na nastavno osoblje koje će razvijati vještine uvođenja poduzetničkih elemenata u prirodne, tehničke i druge kolegije.  Ured za transfer tehnologije Sveučilišta će u projektu voditi inicijativu koja ima za cilj poboljšati komunikaciju između dionika u procesu transfera tehnologije i potaknuti suradnju s gospodarstvom.

Među prvim fakultetima koji su prepoznali potencijal CHIC projekta su FESB i PMF, koji su uključeni u projekt od same prijave, a tijekom provedbe projekta priliku za uključivanje u projektne aktivnosti i inicijative imat će i ostali zainteresirani fakulteti.

Budući da u projektu sudjeluju Sveučilište u Brestu i Sveučilište Gdansku, projekt je ujedno nastavak uspješne suradnje SEA-EU alijanse, ali i potencijalno početak nove suradnje drugim alijansama europskih sveučilišta, među kojima je ENHANCE alijansa čiji partner je Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju.

Projektom će Sveučilište u Splitu postati član zajednice znanja i inovacija Europskog instituta EIT Climate-KIC,  što će mu omogućiti pristup brojnim aktivnostima i prilikama koje ova inicijativa pruža na korist studenata, nastavnika i znanstvenika.