Najave i događanja

Prva međunarodna konferencija „Taste the Mediterranean“

Konferencija "Taste the Mediterranean" održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatskog lječničkog zbora i Grada Šibenika, u Šibeniku od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. godine.

Znanstveno-stručni skup pod pokroviteljstvom Hrvatskog lječničkog zbora na jednom mjestu po prvi puta u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe dovodi neka od najvećih znanstvenika koji se bave mediteranskom prehranom.

Predavanje će uz uvažene predavače, prof. Željka Krznarića i doc. Dariju Vranešić Bender s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te prof. Teu Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, održati i prof. Antonia Trichopoulou sa Sveučilišta u Ateni koja je objavila prvu modernu epidemiološku studiju o mediteranskoj prehrani i utjecaju na zdravlje, posebice s aspekta kardiovaskularnih bolesti. Zadnju veliku studiju o mediteranskoj prehrani koja je provedena u Španjolskoj, PREDIMED studiju predstavit će prof. Alfredo Martinez, Sveučilište Navarra. Tu su i uvaženi profesori sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu, prof. Laura Di Renzo i prof. Antonino De Lorenzo. Mediteransku prehranu s aspekta ne mediteranske zemlje predstavit će dr. Hans Guldbrand, Sveučilište Liköping, Švedska, dok će prof. Mara Miele sa Sveučilišta u Cardiffu i prof. Mauro Serafini sa Instituta INRAN u Rimu održati predavanja o drugim važnim aspektima mediteranske prehrane.

Rok za predaju sažetaka je otvoren a svi detalji su dostupni na web stranici konferencije: www.tastethemediterranean.eu

Sudjelovanje na konferenciji boduje se od strane Hrvatskog lječničkog zbora, te su svi kojima je ovo područje od interesa pozvani da se uključe i sudjeluju u konferenciji na kojoj će se moći čuti izuzetno interesantna predavanja.

Uz znanstveni dio, konferencija „Taste the Mediterranean“ uključuje i festivalski dio koji će se odvijati u staroj jezgri grada Šibenika. Festivalski dio uključuje okrugle stolove i specijalizirane radionice, degustacije autohtonih proizvoda u sklopu Mediteranske tržnice, te kulinarske demonstracije i vinski festival.

Program