Barbara Gilić s Kineziološkog fakulteta na manifestaciji "Znanost u prolazu"

Na manifestaciji “Znanost u prolazu”, koji će se održati u subotu, 5. ožujka, s početkom u 11 sati sudjelovat će Barbara Gilić, mag. cin, asistentica i znanstvena novakinja s Kineziološkog fakulteta u Splitu s predavanjem „Tjelesna aktivnost i COVID-19 pandemija, smjernice za poboljšanje razina tjelesne aktivnosti“.
Na ovoj manifestaciji znanstvenice će pričati o tome što ih fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Cilj manifestacije je postići šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti mitove o znanosti i znanstvenicama.

Sažetak predavanja : Tjelesna aktivnost i COVID-19 pandemija, smjernice za poboljšanje razina tjelesne aktivnosti
Nedostatna tjelesna aktivnost veliki je problem današnjeg života. Čak 81% djece i adolescenata diljem svijeta ima nisku razinu tjelesne aktivnosti. Ovo doprinosi razvoju ostalih loših životnih navika i povećanoj incidenciji brojnih kroničnih bolesti. S pojavom COVID-19 pandemije se već niska razina tjelesne aktivnosti još više smanjila, i utvrđeni su brojni čimbenici koji su na to utjecali. Identifikacijom tih čimbenika mogu se izraditi precizne strategije i programi za poboljšanje tjelesne aktivnosti. Naglašava se važnost razvoja tjelesne pismenosti adolescenata, odnosno razvoja motivacije, tjelesnih sposobnosti i znanja o benefitima tjelesne aktivnosti, a sve kako bi adolescenti razvili zdrave životne navike koje će prenijeti i u odraslu dob.

Barbara Gilić, mag. cin., je doktorandica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a zaposlena je kao znanstvena novakinja na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Znanstvenu karijeru započela je na projektu "Pred-planirana i reaktivna agilnost", a u posljednje dvije godine intenzivno se bavi problematikom tjelesne aktivnosti, fitnessa i tjelesne pismenosti adolescenata. Konkretno, proučava utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na tjelesnu aktivnost i životne navike adolescenata u svrhu sprječavanja daljnjeg pada aktivnosti ove ranjive populacije i poboljšanja njihovog sveukupnog zdravlja. Dobitnica je Državne nagrade za znanost za znanstvene novake u području društvenih znanosti za 2020. godinu.

Više o događanju: http://udruga-penkala.hr/zup/

Foto: Znanstvena spajalica