„Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo“ naziv je projekta u sklopu kojeg je devet poduzetnih studentica Kemijsko-tehnološkog fakulteta krenulo u avanturu kuhanja piva. Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić sa studija Prehrambene tehnologije zaslužne su za studentsko craft pivo naziva „Brucošica“.
Danica Sinovčić nam je otkrila kako im je poticaj dala izv.prof.dr.sc. Ivana Generalić Mekinić, a kolegica Natalija je prijavila projekt i okupila kolegice koje su bile zainteresirane za proizvodnju craft piva.
- Prošle godine prijavile smo se na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom – prepričavala nam je Danica Sinovčić same početke, dodavši kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju „Grainfather“.
- Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu kako se rade recepti, kuha pivo… mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti u praksi – kazala je Danica, a osim nje, druge kolegice nisu imale nikakvog iskustva s proizvodnjom craft piva.
- Nakon proizvedenog prvog piva, sve ostalo je bilo na nama. Druge recepture smo osmislile same, a do sada smo proizvele tamnu ipu te američku svjetlu ipu – o vrstama piva informira nas Danica.
Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla su na analizu aroma na GC-MS uređaj, odnosno uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, te na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome, dok pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane!
- Želja nam je bila na ovaj način promovirati naš studij Prehrambene tehnologije; osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptčkih svojstava – kazale su nam studentice, a rezultat tih istraživanja nam objašnjavaju tako da primjerice u određenim postotcima 3-metilbutan-1-ol "daje" zapravo aromu banane, etil butanoat tropskog voća, heksanska kiselina voćnu slatkastu aromu… i zapravo su kemijski spojevi ono što mi osjetimo u okusu kada konzumiramo pivo.
- Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo, naime prilikom prijave projekta smo uplanile više vrste ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, odnosno okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja – kazala je Danica Sinovčić.
Također, u planu im je probati napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha.
- Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje, no mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka natjecanja – kazale su nam.
I sama etiketa na boci je posebna, no iako biste pomislili da ju je dizajnirao neki "profić" i ona je nastala zajedničkim promišljanjem ovih vrijednih studentica. Što se tiče naziva piva, njemu je kumovala Anita, dok je Franka smislila naziv projekta.
Studentice ističu podršku Fakulteta, odnosno dekana prof. dr. sc. Matka Ercega, svojih nastavnika izv. prof. dr. sc. Ivane Generalić Mekinić i doc. dr. sc. Zvonimira Marijanovića, kao i Studentskog zbora i Sveučilišta u Splitu.
Svoje prvo predstavljanje pivo je imalo u veljači ove godine na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji.
- Imale smo najveseliji plakat koji je izazvao dosta zanimanja, no na žalost zbog korone i epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati degustaciju piva, no interes je bio velik - kazale su nam o predstavljanju.
Daljnje planove nam još nisu htjele previše otkrivati no ipak uskoro pogledajte programe ZORH susreta i Festivala znanosti, možda ćete tamo imati prigode degustirati prvo studentsko pivo koje su u potpunosti osmislile i realizirale studentice.