Svečano otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu!

Svečano je otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu! Proslava se održala, 22. travnja, u prostorima na Peristilu, a tom prigodom je predstavljena knjiga „Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Poljica 1“ u izdanju Centra Don Frane Bulić i Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije, koju je priredio prof. dr. sc. Michael Ursinus. Povodom uspješne suradnje i zasluga zbog otvaranja Centra rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić je prof. Ursinusu uručio Zahvalnicu Sveučilišta u Splitu.

Na inicijativu profesora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Marka Trogrlića, prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i doc. dr. sc. Marka Rimca s Filozofskog fakulteta u Splitu te izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, Senat Sveučilišta u Splitu na svojoj 50. sjednici održanoj 14. srpnja prošle godine je usvojio Elaborat i donio odluku o osnivanju Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu.

Svoju sreću nije krio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazavši kako ovim Centrom preko Splita povezujemo Veneciju i Istanbul, posebno uzevši u obzir da se u našim samostanskim arhivima krije jako velik broj spisa na turskom jeziku. Naglasio je i važnost zajedništva, koja se upravo ogleda u međusobnoj suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Osvrnuo se na činjenicu kako je Centar iznimno važan za Split i Sveučilište, u području humanističkih studija i s njima povezanih disciplina, jer splitsko sveučilište ne podupire ne samo STEM područje, nego daje snažnu podršku i društvenom i humanističkom. Izrazio je vjeru da će Sveučilište u Splitu, koje je opet postiglo zapažene rezultate na svjetskim znanstvenim ljestvicama, s ovakvom raznolikošću postići još bolji uspjeh. Rektor je posebno zahvalio na suradnji prof. dr. sc. Michaelu Ursinusu, koji je jedan od najpoznatijih povjesničara osmanologa, profesor emeritus i dugogodišnji predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu.

Iznimno zadovoljstvo otvaranjem ovog Centra iskazao je prof. Vrandečić, zamjenik voditelja Centra prof. dr. sc. Marka Trogrlića.

- Ovo je simboličan čin jer pri kraju 16. stoljeća židovski trgovac Daniel Rodriguez (Rodrigo) u Splitu je otvorio glasovitu trgovačku skelu (Splitska skela) koja je po mletačkim izvorima postala zlatni prsten suradnje između istoka i zapada. Mi nakon tolikih stoljeća opet simbolički uspostavljamo tu suradnju, donosimo je u Split. Značenje Centra nadilazi važnost Splita i nacionalnih okvira, jer će tu dolaziti znanstvenici i studenti iz čitavog svijeta. Vjerujem da će Centar svojim plodnim radom opravdati tu odgovornost – zaključio je prof. Vrandečić. Prof. Dukić je istaknuo kako je upravo prije tri godine na KBF-u utemeljen Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja Don Frane Bulić te je današnji dan nastavak rada znanstvenog proučavanja naše bogate lokalne povijesti i njenog predstavljanja našoj, ali i međunarodnoj javnosti.

Želje da će iz Centra proizaći niz projekata, koji će otkriti našu baštinu, te da će iznjedriti niz uspješnih suradnji, kako znanstvenika, tako i studenata, izrazili su prof. dr. sc. Mladen Parlov, dekan KBF-a i izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica Filozofskog fakulteta.

Uz prof. Ursinusa i prof. Vrandečića knjigu „Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Poljica 1“ predstavila je i prof. dr. sc. Vera Constantini iz Venecije.