Otvorena humanitarna izložba „Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu“

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, otvorio je humanitarnu izložbu pod nazivom „Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za  Banovinu“ u utorak 16. veljače, u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Otvaranju su prisustvovali i autori izloženih djela koji su svoje radove donirali iskazujući solidarnost studentima i studenticama koji dolaze iz područja Sisačko-moslavačke županije zahvaćenih potresom. Naime, sva izložena djela će se moći kupiti na online aukciji, na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu, a licitirati za izloženih djela bit će moguće 24 sata, od 25. do 26. veljače, što je ujedno i posljednji dan izložbe u Sveučilišnoj galeriji.

Postav izložbe sadrži ukupno dvadeset i dva (22) rada istaknutih imena splitske akademske likovne scene, a svoja djela su donirali:

Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri, Željko Bubalo, Ljubica Buble Dragojević, Mladen Čulić, Edvin Dragičević, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Stjepan Ivanišević, Ivan Listeš, Petar  Jakelić, Robert Jozić, Kuzma Kovačić, Helena Mardešić Sikora, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Dražen Pejković, Hrvoje Marko Peruzović, Velebit Restović, Dijana Iva Sesartić, Vjekoslav Stipica, Vice Tomasović.

- Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici u sinergiji će pomoći studentima našeg sveučilišta koji dolaze s potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovom akcijom smo pokazali da umjetnost itekako živi u našoj sredini. Zaista se najiskrenije zahvaljujem svim umjetnicima na donacijama, nadam se da ćemo prikupiti značajna sredstva i na taj način pokazati kako umjetnost daje smisao našim životima – istaknuo je rektor Ljutić u prigodi otvaranja izložbe naglasivši kako su studentima na području stradalom razornim potresom uručeni i poklon paketi u suradnji s HNK Hajduk, a sredstva pomoći je uplatilo i Sveučilište, kao i studenti za svoje kolege.

Josip Botteri Dini, jedan od umjetnika koji je donirao svoje djelo, kazao je kako je ovim činom svatko od njih iskazao svoju želju za pomoć stradalima u potresu.

- Svojim djelom s motivom „Milosrdnog Samaritanca“ pogledao sam prema Evanđelju, prema Isusu, koji je u ovoj prispodobi pokazao da nas mora dirnuti tuđa nevolja i da sve možemo učiniti za pomoć – zaključio je Botteri Dini.

Na online aukciji će početna cijena svih radova iznositi 5.000,00 kuna, a kupiti željenu umjetninu bit će moguće putem aukcijske online licitacije kako bi se pružilo što veću pomoć onima najpotrebitijima. O točnom terminu, kao i detaljima kako licitirati, obavijestit ćemo javnost u idućim danima, kako putem sveučilišnih komunikacijskih kanala, tako i putem medija.

RADNO VRIJEME SVEUČILIŠNE GALERIJE 

KONTAKT: 091/607490 i galerija@unist.hr 

PONEDJELJAK   9:00 -12:00 / 17:00-20:00

UTORAK              9:00 -13:00 / 17:00-20:00

SRIJEDA              9:00 -12:00 / 17:00-20:00

ČETVRTAK          9:00-12:00 / 17:00-20:00

PETAK                 9:00-13:00 /  17:00-20:00

SUBOTA              10:00 -12:00  

Vezani dokumenti