Održana svečana sjednica Filozofskog fakulteta

Svečana sjednicaFilozofskog fakulteta u Splitu održana je u srijedu 20. rujna. Svečanosti su uz dekanicu prof. dr. sc. Gloriju Vickov, te prodekane, izv. prof. dr. sc. Antonelu Marić, prodekanicu, prof. dr. sc. Inu Reić Ercegovac i prodekana, izv. prof. Vedrana Barbarića, nazočili rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Dragan Ljutić, professori emereitusi Filozofskog fakulteta Joško Božanić i Josip Milat te ostali uvaženi gosti.

Svečana sjednica je ujedno i posljednja u šestogodišnjem dekanskom mandatu dekanice Vickov i njenih prodekana.

Dekanica Vickov i njezina Uprava su napravili puno toga za razvoj Filozofskog fakulteta tijekom proteklih šest godina. Sveučilište im je uvijek bilo tu kao podrška, a to se najbolje može vidjeti u ovoj zgradi gdje nastavnici i studenti imaju svoje prostore, svoju kuću. Ovo je sada jedno sveučilište u Sveučilištu obzirom koliki dijapazon studija nudi Filozofski fakultet i koliko studenata imaju. Oni su najbolji primjer Splita i činjenice da je ponekad dovoljno pokrenuti da bi bili najbolji – kazao je rektor zahvalivši dekanici Vickov na izvanrednoj suradnji te joj je zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Fakultet je u proteklom šestogodišnjem razdoblju prošao brojne izazove kao institucija i kao kolektiv, kako je kazao prodekan Barbarić, ali je iz njih izašao snažniji, kao prepoznatljiva i i jedna od stožernih institucija garda Splita, splitskog sveučilišta i Republike Hrvatske u cjelini.

Danas smo na mjestu kojeg smo zaslužili svojim radom, a velikim dijelom za to možemo biti zahvalni viziji, ustrajnosti, profesionalnosti i kolegijalnosti kojima je proteklih šest godina naša dekanica Gloria Vickov predvodila ovaj Fakultet. Početkom njenog prvog mandata Fakultet se uselio u ovu prekrasnu zgradu…Sinergija zaposlenika u novom radnom prostoru odmah je počela donositi plodove, ali i potpuno nove izazove za koje je dekanica Vickov imala rješenja, uz svoje liderske kvalitete uvijek razmišljajući strateški i dugoročno – iskatnuo je Brabarić zahvalivši još jednom dekanici koja je uvelike svojim jedinstvenim vještinama, znanjima, i zasluženim autoritetom uvelike zaslužna da se fakultet danas poima kao ustanova koja mijenja paradigmu filozofskih fakulteta.

Dekanica Vickov se u svom pozdravnom govoru zahvalila svim djelatnicima fakulteta, studentima i studentskom zboru, a posebice njenom timu prodekana, kako u prvom tako i u drugom mandatu.

Dva su mandata iza mene i jako sam počašćena i ponosna što sam imala priliku biti prva dekanica Filozofskog fakulteta. To je velika čast i velika služba. O rezultatima neka drugi prosuđuju, a s moje strane jedna velika zahvalnost i ponos na sve što je naš fakultet u ovih šest godina napravio, a na temeljima bivših dekana i uprava te uz podršku rektora Sveučilišta profesora Dragana Ljutića. U jednoj sinergiji napravili smo zaista velike stvari – kazala je dekanica Vickov zaželjevši novoj dekanici, za koju ima samo riječi hvale, puno uspjeha u daljnjem radu.

 Prigodom svečanosti dodijeljene su nagrade zaslužnim članovima akademske zajednice. Ovogodišnja nagrada za životno djelo pripala je profesorici emeriti Ljerki Šimunković,  za izniman doprinos ustrojavanju, razvoju i djelovanju Fakulteta te promicanju njegovog položaja i ugleda u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. 

Nagrada za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Daliboru Prančeviću, za znanstveno područje humanističkih znanosti te izv. prof. dr. sc. Mariji Brajčić, za znanstveno područje interdisciplinarnih znanosti.

Za izvrsnost u nastavnom radu, odnosno za posebno uspješan rad u nastavi kao i ostalim oblicima rada sa studentima nagrađena je  izv. prof. dr. sc. Ivanka Buzov te prof. dr. sc. Renata Relja

Nagrađeni su i najbolji student I to za postignuća i uspjehe u nastavnim i izvan-nastavnim aktivnostima u akad. god. 2021/22. Nagrade su pripale:

Antoniji Bekavac – diplomiranoj magistrici,  za postignuća na 4. godini sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog Učiteljskog studija.;          

Emanueli Suša- studentici prijediplomskog studija, za postignuća na 2. godini sveučilišnog prijediplomskog studija Filozofije i Njemačkog jezika i književnosti;

Maji Ćosić- studentici diplomskog studija, za postignuća na 1. godini sveučilišnog diplomskog studija Pedagogije i Engleskog jezika i književnosti.

Posebna priznanja dekanice Filozofskog fakulteta u Splitu pripala su:

Prof. dr. sc. Vjekoslavu Krželju, višegodišnjem vanjskom suradniku na Odsjeku za rani i predškolski odgoj.

Mirjani Bakotić koja je više od trideset godina bila vanjska suradnica Odsjeka za rani i predškolski odgoj na nizu metodičkih predmeta te je svojim radom unaprijedila nastavni rad

Posebno priznanje dekanice za izniman doprinos ostvarivanju visoko kvalitetne suradnje između  Fakulteta i Umjetničke akademije u Splitu kojom se inicirala sada već tradicionalna, posve inovativna manifestacija Friendship in May, dodjeljeno je I redovitoj profesorici s Umjetničke akademije, Ivani Tomić Ferić te izvanrednoj profesorici, Vesni Podrug Kossjanenko, s iste institucije.

Priznanje je zavrijedila i Haidi Mimica Tudor, višegodišnja vanjska suradnica Filozofskog fakulteta, prethodno i Visoke učiteljske škole, na Odsjeku za učiteljski studij koja je stručnim i organizacijskim kompetencijama dala znatan doprinos unaprijeđenju praktičnog dijela nastave na modulu učenja engleskog kao stranog jezika.

Lauraeti su još i Maja Kuzmanić glavna je tajnica Filozofskog fakulteta, Marijana Erstić izvanredna je profesorica na Odsjeku za njemački jezik i književnost našeg Fakulteta, dr. sc. Marijo Krnić s Odsjeka za učiteljski studij te Petar Bogić, student završne godine njemačkog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti .

Zahvalnice za dugogodišnji rad dobili su: dr. sc. Anči Leburić, voditeljica računovostvene službe, Magda Karin i naslovna izv. prof. dr. sc. Esmeralda Sunko.

Jedna od dimenzija stručnog i nastavnog djelovanja, kojom se Filozofski fakultet osobito diči, jest uspješna suradnja s dugogodišnjim mentorima iz suradničkih ustanova koji studentima ovog fakulteta osiguravaju visoko kvalitetnu praktičnu nastavu i uvid u implementaciju suvremenih znanstvenih spoznaja u odgojnom i nastavničkom radu. Tako su zahvalnice za dugogodišnju suradnju u realizaciji praktičnog dijela nastave na studijima Filozofskog fakulteta u Splitu dodijeljene sljedećim mentorima:

1. Esmeralda Stanišić, OŠ Spinut, Split

2. Vini Ballarin, OŠ Spinut, Split

3. Ivana Lerotić, OŠ Kneza Mislava, Kaštel Sućurac

4. Nataša Kokan, OŠ Lučac, Split

5. Slaven Škrabić, Turističko-ugostiteljska škola Split

6. Andrea Bilandžić, Turističko-ugostiteljska škola Split

7. Mirjana Milovac Krželj, Turističko-ugostiteljska škola Split

8. Miranda Matković, Turističko-ugostiteljska škola Split

9. Dijana Ledić Begonja, Prirodoslovna škola Split

10. Agnes Jelačić, OŠ Gripe

11. Hajdi Jelaska - Relja, Prirodoslovna škola Split

12. Nikolina Crnjac Matas, OŠ Skalice

13. Filip Modrić, OŠ Don Lovre Katića Solin

14. Tatjana Kljenak, DV Radost

15. Marijana Čović, OŠ Kamen Šine

16. Haidi Mimica Tudor