Izložba akademske umjetnice Zdenke Pozaić, "Grafika i njena svakodnevica" otvorena je u Sveučilišnoj galeriji

Sveučilišna galerija, slučajno ili ipak ne, čestitala je našoj renomiranoj akademskoj umjetnici Zdenki Pozaić rođendan poklonivši joj najljepši dar, izložbu. Ali tu priča o darivanju ne staje, jer Zdenka Pozaić darivala je Sveučilite u Splitu, odnosno njegovu Knjižnicu vrijednim darom -  42 grafička naslova pristigla su u fundus Grafičke zbirke.

No, krenimo redom...

Ni kiša sinoć nije omela velik broj posjetitelja, a među njima desetke studenata Umjetničke akademije i Filozofskog fakulteta koji su došli na otvorenje izložbe Zdenke Pozaić pod nazivom "Grafika i njena svakodnevica" .

Voditeljica Sveučilišne galerije, Helena Trze Jakelić i kustos izložbe je izv. prof. dr. sc.  Dalibor Prančević predstavili su umjetnicu i likovni postav:

"Iznimna mi je čast otvoriti izložbu Zdenke Pozaić, umjetnice koju pratim već dugi niz godina i osobno poznajem. Riječ je o doista renomiranoj umjetnici koja nam večeras predstavlja tri svoja grafička opusa nastala u posljednje vrijeme. Riječ je o grafičkim ciklusima Potres Zagreb i Agresija potaknutima s jedne strane razornim djelovanjem prirodnih sila, s druge strane agresivnim djelovanjem čovjeka. Jedan je ciklus nastao pod neposrednim dojmom recentnog zagrebačkog potresa, a drugi pod dojmom ruske vojne agresije na Ukrajinu. I u jednom i u drugom slučaju propituju se vremena nestalnosti, vremena kada se gube koordinate  uobičajenog života te se potkradaju strah i anksioznost.

Treći ciklus Golubica nestaje, zapravo su 12 kolaža koji je Zdenka izvela u posljednje vrijeme vraćajući se na jedan stari rad koji je producirala za izdavačku kuću Mladost na samom početku '90-ih godina. Dakle, opet pod dojmom rata. Taj grafički rad u svojoj kompoziciji bilježi temeljne motive kao što su ruke, golubica i vatra. Ne bacajući listove koje je smatrala neuspjelim, grafičkim otiscima ona ih modificira aplicirajući na njih slojeve trodijelnog papira ostavljajući vidljivima pokoji fragment. Time postiže profinjenu estetsku igru zakrivanja sadržaja i poziva na njegov sasvim drukčiji doživljaj."

Nadalje, nastavlja prof Prančević: "Zdenka Pozaić se već više od 40 godina intenzivno bavi svojim bibliofilskim izdanjima u kojima spaja poeziju i njezin vizualni doživljaj. Poticaj je u pisanoj riječi, odnosno poeziji i njezinom transferu u vokabular i sintaksu drugog jezika. Zdenka se koristi jezikom koji ponajbolje poznaje, onaj likovni, pa poetski tekst suvereno prati svojim grafičkim slikokazima. Započela je s pjesnikinjom Vesnom Parun početkom '80-ih godina te je zajedno s njom i fotografkinjom Zlatom Vucelić realizirala poetsko-fotografsko-grafičku mapu Magdica potaknu sudbinom istoimene zabočke prosjakinje. Upravo će tada Zdenka Pozaić doživjeti riječima Tonka Maroevića „svojevrsni električni udar pjesništva“ i započeti rad na njegovu gotovo sinestezijskom doživljaju. Od tada do danas realizirala je brojne pjesničko-grafičke radove  organizirajući ih sada već u prepoznatljive kolajne različitih naslova poput Pjesnik, Pjesnici, Dub, Kajdanka i Riječ i slika.

Doista, popis pjesnika i njihovih djela na koje je Zdenka ostavila svoju grafičku impresiju podugačak je i uključuje podjednako autore s ovih prostora kao i one međunarodnog konteksta. Svaka od ovih mapa predstavlja zaseban svijet poniranjem u koji se raspetljava individualni doživljaj riječi  i slike te složeni proces njihove kolektivne razmjene."

Posjetitelji su potom imali priliku zaviriti na Odjel specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Splitu gdje je predstavljena i izložena recentna donacija umjetnice pristigle u fundus Grafičke zbirke Knjižnice. Velika i vrijedna  donacija  obuhvaća čak 42  naslova objavljenih od 1981. do danas Grafičko-pjesničke mape Zdenke Pozaić i autorske biblioteke Pjesnici, Pjesnik, Kajdanka, Dub i Riječ i slika, a posjetitelji je mogu razgledati u jutarnjim satima u Knjižnici.

Voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić ponovila je riječi zahvale našoj umjetnici i zaključila: "Radi se o iznimno vrijednoj donaciji koja uključuje rane radove od 1981. godine do današnjeg dana. Kako u 2023. godini Sveučilišna knjižnica obilježava 120 godina svog osnutka pozivamo i druge umjetnike da doniraju svoje radove Grafičkoj zbirci koja će ih brižno čuvati za buduće generacije."

 

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2022.